favicon

“Mijn advies: maak een goede planning!

Suzan Isler
Student Waardevol Vernieuwend Onderwijs bij DSV

Terug

Delen share icon

Suzan Isler doet de opleiding voor verzorgende IG via WVO bij DSV. Zij stapte over van de horeca naar de ouderenzorg met WVO.

Van de horeca naar de zorg

“Ik ben met de opleiding van Helpende begonnen. Tijdens mijn eerste jaar kreeg ik advies van mijn opleiders om over te stappen naar de opleiding voor Verzorgende IG, omdat zij zagen dat ik het prima aan zou kunnen. Ik was daar zelf wat onzeker over, maar ik besloot om het advies te volgen. En daar ben ik nog steeds blij mee. Het is een prettige opleiding. Ook omdat de opleiding je laat zien welke (onontdekte) talenten je hebt. Je krijgt alle kans om je verder te ontwikkelen, in je werk, je opleiding maar ook als mens”. 

Jarenlang werkte ik in de horeca. Ook mooi werk, maar ik dacht op een bepaald moment; wat wil ik zelf het liefste doen de komende jaren? Ik zag een paar keer de informatie over WVO voorbij komen. Dat leek me wel wat, vooral omdat je daar direct werken met de lessen combineert. Ik houd van oudere mensen, ik help graag en had altijd belangstelling voor de zorg. Met een horeca achtergrond ben je al jaren bezig geweest met gastvrijheid. Dat kun je ook goed in de ouderenzorg inzetten. Ik dacht: nu of nooit! Ik heb de stap genomen, in overleg met mijn gezin. Dat is belangrijk, dat zij ook achter je staan en je steunen. Voor mij is de combinatie van werken en leren ideaal. Je zit niet alleen maar in de boeken, maar gaat er ook direct mee aan de slag”.

Begeleiding en samen leren

Het was in het begin wel even zoeken. Je moet weer ‘leren leren’. Het was al een poos geleden dat ik een opleiding heb gevolgd. En het is anders dan je gewend bent. Ik heb echt mijn weg moeten vinden binnen de opleiding. Er wordt verwacht dat je zelfstandig werkt. En het is soms pittig om alles te combineren. Gelukkig krijg je veel hulp van de werkbegeleiders en de opleiders. En ik heb een leuk team, waar ik vragen kan stellen. Er is altijd iemand bij me op de werkvloer die mij begeleidt. Heel fijn, je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Je doet juist veel ook samen en je leert ook van elkaar en de andere studenten. Het eerste jaar heb ik afgerond, met vooral de basiskennis. We gaan ons in dit tweede jaar verder verdiepen in ons vak, de komende anderhalf jaar. Dat is echt gaaf. Ik vind vooral PG (Psychogeriatrie) super interessant. Wat gaat er in het hoofd van mensen met dementie om? Hoe kun je hen activeren en helpen? Hoe is de relatie met de naasten? Hoe heb je contact met elkaar? Dat is minstens zo belangrijk”.

“Mijn advies voor nieuwe studenten? Maak vooral een goede planning! Ik kwam er tijdens de opleiding achter dat ik daar handig in ben. Dat komt  goed van pas. Niet alleen voor je werk en de opleiding, maar ook je gezin en je vrije tijd. Ik plan ook tijd in voor hardlopen; lekker even mijn hoofd leegmaken. Die balans moet goed zijn, dan gaat alles beter!”